Kommunal Juridik
Offentlig förvaltning på goda grunder
Den offentliga makten utövas under lagarna står det i regeringsformens första paragraf. Där anges de grundläggande reglerna för den offentliga verksamheten. I de olika lagarna presenteras de regler som offentlig verksamhet förväntas följa.
Bestämmelserna är viktiga för vår demokratiska förvaltning. Som ledande tjänsteman eller förtroendevald måste du ha kännedom och hålla dig uppdaterad om vilka lagar och regler som gäller, så att den offentliga förvaltningen sköts korrekt och resurseffektivt.
I kursen ”Kommunal Juridik” benar vi ut alla begrepp och roller som du stöter på i ditt arbete eller förtroendeuppdrag. Vi går igenom viktiga lagar och deras betydelse för den kommunala handläggningen och beslutsfattande i nämnder och fullmäktige. Du kommer att få särskild kunskap om kommunallagen och förvaltningslagen, kommunens organisation och befogenheter, vilka krav som ställs på den kommunala budgeten, kommunalt företagande och möjligheterna till överprövning av kommunala beslut.
I ett särskilt avsnitt kommer du även att få lära dig om den senaste offentligrättsliga lagstiftningen - de nya kommunal- och förvaltningslagarna -, med bland annat en tydligare rollfördelning mellan förtroendevalda och anställda, förändrad anmälan av delegationsbeslut och anslag på kommunens anslagstavla, krav på en snabbare ärendehantering och förändringar gällande de enskildas rättssäkerhet i kontakt med myndigheter.
Efter kursen - som motsvarar en 2-dagas platsbaserad utbildning - har du fått god kännedom om kommunal juridik, samt en uppdatering av aktuella rättsfall och praxis inom offentligt rätt.
Innehåll
INTRODUKTION
FÖRPROV
GRUNDERNA FÖR DEN KOMMUNALA VERKSAMHETEN
Den kommunala sektorns framväxt och reglering (0:30)
Lagstiftning till grund för den kommunala verksamheten
KOMMUNENS UPPGIFTER
KOMMUNENS ORGANISATION OCH VERKSAMHETSFORMER
Delegering, ren verkställighet eller faktiskt handlande
FÖRTROENDEVALDA OCH ANSTÄLLDA
EKONOMISK FÖRVALTNING
Mål för den ekonomiska förvaltningen
NÄRINGSVERKSAMHET OCH SAMVERKAN
Främjande och drivande av näringsverksamhet
ÖVERPRÖVNING AV BESLUT
Verkställighet och laglighetsprövning
FÖRVALTNINGSLAGEN
Myndigheternas serviceskyldighet
Överklagande och rättelse av beslut
OFFENTLIGT MAKTMISSBRUK
Tjänstefel, mutor och andra brott
OFFENTLIGHET, SEKRETESS OCH PERSONUPPGIFTER
Offentlighets- och sekretesslagen
GDPR - den nya varianten av Personuppgiftslagen
OFFENTLIG UPPHANDLING
Kort om offentliga upphandling
AKTUELLA UTREDNINGAR OCH NY LAGSTIFTNING
EXAMINATION
Målgrupp
Utbildningen Kommunal Juridik vänder sig i första hand till förtroendevalda och anställda inom kommun och landsting som behöver få djupare kunskaper om offentlig rätt. Kursen lämpar sig dessutom mycket väl som repetitionsutbildning för förtroendevalda och anställda inom offentlig förvaltning som behöver en uppdatering av sina kunskaper med anledning av ny lagstiftning och ny rättspraxis.
Expertstöd både under och efter din utbildning
I samtliga våra utbildningar ingår dessutom vårt unika koncept Lärande Omsorg, som innebär att du har juridiskt stöd både under och efter din utbildning!